Укупно приказа странице

четвртак, 9. април 2020.

Zajedno protiv Korone - Disciplinom do pobede - Vol. 12

Bez obzira na činjenicu da se već nekoliko dana nalazimo u periodu kada se očekuje najveći prirast broja novozaraženih i broja fatalnih ishoda uzrokovanih epidemijom virusa COVID-19, ispostavilo se da su statistički parametri značajno bolji nego što su očekivani. Tako je i optimistična projekcija koju sam postavio pre par dana objavio (na moju veliku sreću) u većoj meri tačna (+/-). U projekciji sam pogrešio (na moju još veću sreću) u broju fatalnih ishoda tako da je umesto projektovanih 70 zvaničan broj 65. Uostalom, pogledajte i sami usporedbu:


Ako je suditi po zvaničnim podacima, u ovim trenucima deluje da se epidemija lagano ali sigurno obuzdava tako da se (laički rečeno) i pored velikog broja novozaraženih može reći da je stanje "pod kontrolom".

Sličan trend se beleži u Italiji i Španiji. Na žalost, u nekim delovima Evrope je stanje iz goreg u kritično. U Francuskoj je tako broj novozaraženih u padu/stagnaciji ali je broj fatalnih ishoda u amplitudama. Nakon jučerašnja 541 slučaja, danas je taj broj dosegao 1.341 slučaj (pre par dana 1.417) ...u USA je stanje prema očekivanjima još gore. Tamo je ukupan broj registrovanih slučajeva gotovo dosegao 1/3 ukupnog broja evidentiranih slučajeva na globalnom nivou (trenutno: 457.101/1.584.939). Do sledećeg pisanja će trećina lagano biti pregažena tako da će brojka vrlo brzo sustići 1/2 (broj fatalnih slučajeva je na dnevnom nivou trenutno 1.458 i u tom nezavidnom statističkom podatku prednjače na globalnom nivou). Kako je to i za očekivati, UK u stopu prati svog velikog saveznika (da ne kažem "velikog brata"). Tako da su brojevi i kod njih drastično krenuli da skaču (broj fatalnih: juče 938, danas 881...). Nadam se da će PM Johnson pregurati bolest (čupavac se navodno oseća dobro nakon što je otpušten sa intenzivne)...

Uglavnom, kod nas je po svemu sudeći vrh talasa epidemije ili aktuelan ili u najavi tako da je vreme da se razmišlja o onome: "Šta posle?". Pošto sam i dalje stanovišta da će stvari da se (u najvećoj meri) vrate u normalu početkom Juna, smatram da je trenutak za akciju. Budući da se kao i u slučaju debeljuškastog profesora šah takođe pokazao kao "tanka" rekreacija, odlučio sam se da počevši od Ponedeljka (12.04.) krenem u akciju i da pokrenem drugu temu bloga koja će se ticati rekreacije. Tema će se zvati "Vratite se u formu za 7 sedmica" odnosno za 7 x 7. Kroz temu ću se tuditi da u etar dam primer svima kako da se do 01. Juna vrate u formu. Neće biti ni lako ni teško odnosno biće i lako i teško (ovisno od vaše percepcije)...

BTW, sutra od 17h sledi višednevni uzastopni policijski čas tako da vam nema druge do da ostanete kod kuće! Kada već nismo uspeli samoinicijativno i savesno - držaćemo se mera socijalne distance pod pretnjom sankcijama. Perite ruke što je moguće češće (topla voda + sapun minimum 20 sekundi), koristite dezinfekciona sredstva. Podižite imunitet, nosite maske prema potrebi u blizini drugih ljudi, dva (2) metra je minimalno rastojanje od drugih ljudi koje morate držati. Smanjite dodirivanje predmeta golim rukama na minimum (u tu svrhu koristite maramice koje ćete odmah potom baciti). Visoke temperature i dalje nema u najavi tako da se moramo uzdati u strogu disciplinu. Hajde da izdržimo još malo! Isplatiće se :)        


Нема коментара:

Постави коментар