Укупно приказа странице

уторак, 7. април 2020.

Zajedno protiv Korone - Disciplinom do pobede - Vol. 11

Danas je dvadeseti (20) dan od kada sam krenuo pisati blog na temu epidemije virusom Korona. Eh da je makar neki virus koji utiče na povećanje konzumacije piva Korona (ili drugih piva), siguran sam da bi bilo mnooogo srećnih (makar to rizikovalo i fatalan ishod...). Koliko brzo jednolični dani u izolaciji prolaze, totalno sam smetnuo sa uma da je potrebno malo više posvetiti se vežbama. Sećam se mog komšije na početku rata u BiH '92. Najviše je vežbao pasijans... Meni je ipak zamisao bila da se aktiviram krišom posmatrajući čas fizičkog na Online nastavi našeg Đaka-Prvaka...j*biga, uprkos svim medaljama, rekordima i pozicijam u savezima koje zauzima, debeljuškasti učitelj fizičkog mi je totalno ubio volju za vežbanjem. Moraću lagano da se prebacim na šah (ili pikado)...

Što se zvaničnih podataka tiče (epidemija je povod pisanja...ne fizičko) aktuelni podaci na teritoriji Evrope govore o tome da su izuzetno negativne trendove broja fatalnih slučajeva Italije i Španije preuzeli Francuzi gde se samo danas zarazilo dodatnih 11.059 uz 1.417 fatalnih slučajeva (u Italiji i Španiji zbirno 1.260 fatalnih slučajeva). U USA se stvari dodatno komplikuju. Ukupan broj zaraženih je prešao 1/4 ukupnog broja na globalnom nivou (u ovom trneutku 388k / 1.414k), broj novozaraženih je danas bio preko 21.000 a broj fatalnih ishoda samo danas preko 1.500 (sve zaključno sa: 3pm ET). Podaci se na globalnom nivou mogu slikovito ispratiti na sledećem linku (klikni na fotku):


U Srbiji je današnji dan bio bolji od jučerašnjeg. Ukupan broj zaraženih je uz današnjih novih 247 dosegao broj od 2200 registrovanih, a broj fatalnih slučajeva je u stagnaciji i čak danas u padu (sa po 7 juče i prekjuče u odnosu na 8 o dpre nekoliko dana na 3 koliko je bilo danas). Čini se da primenjene mere daju rezultate! Zbog toga se na ovome ni slučajno ne sme stati nego je upravo zbog toga neophodno da nastavimo dalje primenjujući još strožiju disciplinu!

Držimo se mera socijalne distance. Perite ruke što je moguće češće (topla voda + sapun minimum 20 sekundi), koristite dezinfekciona sredstva (70% alkohol je moguće naći). Podižite imunitet, nosite maske prema potrebi u blizini drugih ljudi, dva (2) metra je minimalno rastojanje od drugih ljudi koje morate držati. Smanjite dodirivanje predmeta golim rukama na minimum (u tu svrhu koristite maramice koje ćete odmah potom baciti). Visoke temperature nema u najavi tako da se moramo uzdati u strogu disciplinu. Hajde da izdržimo naredne tri nedelje disciplinovano! 

Konačno (ukoliko je neko uopšte došao do ovih redova), trenutno je po meni najaktuelniji sport videoigrica!? Zapravo se uopšte ne šalim, zaista me je oduševila vest da je u Belgiji i pored zaraze održana biciklistička trka. Na žalost, trka se nije odvila na ulicma nego virtuelno - putem za tu svrhu specijalnorazvijenog softvera (klikni za link). Možda protestvujete ali je to već sada realnost...kako će tek biti za 50 godina...videćemo (bar se nadam da ću i ja tovideti :) ).


Нема коментара:

Постави коментар