Укупно приказа странице

субота, 18. април 2020.

Zajedno protiv Korone - Disciplinom do pobede - Vol. 15


Budući da je stanje oko epidemije virusom COVID-19 u Srbiji u izvesnoj meri ušlo u nešto manje dramatičnu fazu (broj novozaraženih u Srbiji je tokom poslednjih pet dana redom: 424, 411, 408, 445, 372, danas 304), odlučio sam da učestalost postova Bloga ograničim na jednom sedmično ili po potrebi (u slučaju nešto dramatičnije situacije) češće. 


Tokom poslednjih nekoliko dana sam lično najviše pažnje posvetio proučavanju što stručnih što manje stručnih (da ne kažem nestručnih) teorija o Koroni koje su u manjoj ili većoj meri u suprotnosti sa zvaničnim podacima koji nam se plasiraju. Teorije se kreću od toga da najnovija tehnologija mobilne telefonije 5G uzrokuje Koronu, preko toga "Ameri/Kina su namerno pustili virus da napakoste onim drugim" do toga da je virus zapravo iluzija (da ne kažem patka) koju su plasirali svetski moćnici da nametnu još veću kontrolu nad rajom.

U tom smislu mi je najveći utisak ostavila emisija "Bujica" emitovana 30.03. na televiziji Z1 u Hrvatskoj u okviru koje su izneseni interesantni pogledi. Gosti emisije sugerišu da je COVID-19 virus zapravo izrazito bezopasan sam po sebi i da ga je najverovatnije pored evidentiranog broja slučajeva (trenutno preko 2.300.000) bez bilo kakvih izraženih simptoma ili sa blažim simptomima kojima nije pridat značaj "prebolelo" makar još 7-8 puta toliko (dakle preko 15 miliona). U okviru emisije se tvrdi i to da je procenat fatalnih ishoda značajno niži nego što se to trenutno propagira (zvanično 3,4% od broja evidentiranih) i da iznosi 5-6 ljudi na 100.000 (klikni na 28:04). Takođe se tvrdi da je klinička slika vrlo blaga (kod većine prolazi bez simptom), kao i to da je kod velikog broja fatalnih ishoda kod kojih je potvrđeno prisustva virusa COVID-19 tendenciozno automatski pripisano kao da je uzrok smrti COVID-19 bez detaljnog utvrđivanja stanja što je globalno napumpalo čitavu priču:


Gosti emisije su delovali izuzetno ubedljivo uz šta su izneli i nekolicinu argumenata. Iz njihovog izlaganja se izvlači zaključak da su sve restriktivne mere neprimerene, da se bespotrebno podiže prevelika fama oko svega. Što bi se reklo "kolje se vo zbog kile mesa".

Ali da li je zaista tako? Da li je čitav svet (osim Lukašenka) poklekao pod ambicijama tajnog plana trilaterale? I pored toga što se lično ne slažem sa mnogim odlukama koje su donesene tokom vanrednog stanja, i verujem da je broj zaraženih makar 5x veći od zvaničnog broja, nikako ne mogu prihvatiti da je virus potpuno bezopasan. Možda je manje rizičan za mlađu populaciju nego za starije ali svako ko ignoriše opasnost po stariju populaciju i ljude koji imaju zdravstvenih problema (dijabetes, CA...) je sa mog stanovišta budala. Pokušajte da se stavite na poziciju osobe od 80+ godina - mislite da bi vam bilo svejedno? Za takve ljude je stopa smrtnosti preko 14%. Neka budala bi i tu rekla "dosta se ta(j) i naživio (-la)" ali šta ako je u pitanju vaša majka/otac, vaša baka/deka? Da li vam je i u tom slučaju svejedno? 

Stanovište iza kojeg ja lično stojim jeste da postoji osnova da se veruje da je virus veštački stvoren i pušten da se širi ali da je to nemoguće dokazati i da je nerealno očekivati da se to ikada potvrdi. Takođe sam stanovišta da je COVID-19 manje opasan nego što se senzacionalistički prikazuje kroz medije i da će "neko" masno zaraditi na epidemiji ali da nam to ne daje za pravo da ignorišemo opasnost za one koji su rizična grupa. Zbog svega toga smatram da su mere koje se u Srbiji sprovode primerene i da bi blaže mere dovele do značajno gore situacije imajući u vidu naš mentalitet. U više navrata se pokazalo da kod nas apeli za razliku od Švajcarske, Nemačke i Austrije ne donose rezultat i da je čvrsta ruka jedini način da se dozovemo pameti. Pogoršanje stanja u Švedskoj u odnosu na prethodni post mi deluje kao potvrda ovih tvdnji:

 

Kod Belorusa je stanje i dalje nerealno...

Bez obzira na druge, hajde da mi nastavimo disciplinovano! Napunite baterije tokom Praznika i aktuelne izolacije. Ne kršite policijski čas! Podižite imunitet, iskoristite lepo vreme da se sunčate i na taj način pospešite povećanje proizvodnje vitamina D3 u vašoj koži koji utiče na povećanje imuniteta. Za 8 dana se okončava kritični period. Nakon toga bi trebalo očekivati bolje stanje. Hajde da izdržimo još malo!




Нема коментара:

Постави коментар